Dim Sum



Dim Sum zijn kleine gestoomde en gefrituurde hapjes die in China gegeten worden,
het is een beetje vergelijkbaar met een Spaanse Tapas en de Engelse High tea.
Het stomen van Dim Sum gerechten is heel leuk, het stinkt niet naar frituurvet en is ook een stuk gezonder. De Chinese keuken kent talloze Dim Sum gerechten maar wij als amateur waaghalzen willen toch even kijken wat we er nog meer mee kunnen doen om simpel en snel leuke dingen op tafel te toveren. Het hele avontuur begint natuurlijk met een reisje naar je plaatselijke toko
waar je je gelijk al in een ander wereld bevind zonder eerst een lange
vliegrijs te moeten maken.

Met een goede voorraad eetstokjes, een bamboe stoommandje, de juiste oosterse smaakjes en natuurlijk het Wonton deeg, zoek je je weg
naar de kassa waar het allemaal nog even extra goed verpakt word in een oude Chinese krant.

Om niet gelijk de Chinese keuken te veel te verlaten en het Dim Sum maken een beetje onder de knie te krijgen maken we eerst een oosters getint Dim Sum gerechtje.
Garnalen, lente ui, soja saus, sesam olie, maizena zout en peper maken dit tot een heerlijk snack.
Recept:......

Mosselen met oestersaus.
Met je vinger breng je een klein beetje Oestersaus aan op een kant van het Wonton deeg.
Leg er een mossel in en vouw het deeg zo dicht, dat de mossel nog open kan.
Een paar korrels grofzout er overheen voor een beetje extra zeegevoel.
Je kunt het met nog een beetje oestersaus serveren.
Recept:....

Hoisin saus is lekker zoet en dat is altijd lekker.
Een gehaktballetje verstopt in een deeglaagje klinkt ook heel aantrekkelijk.
Combineer deze twee dingen en je hebt weer een lekker snelle hap.
Recept:....

Om het geheel wat Nederlands te maken kun je natuurlijk ook gaan voor een Appeltaart in 10 minuten;-)
Stukjes appel, rozijnen, suiker en kaneel en stomen maar.
Recept:.....

Nog een paar tips:
Stoomtijd ligt tussen de 8 en 10 minuten.
Met een beetje water kun je het deeg wat plakkerig maken voor het dicht vouwen.
Leg de hapjes op een stukje ovenpapier in het stoommandje, dit voorkomt dat ze aan de bamboe blijven plakken.